Onze Visie
Het gaat niet vanzelf!
De eerste weken in het leven van onze pups draaien vooral om rust en groei ..... rust en groei ..... rust en groei ......
De belangrijkste periode tijdens de opvoeding zijn de eerste twaalf weken van het leven van de pup .
We noemen dit de zogenaamde inprentingsfase. Het is daarom voor ons als hobby fokker van groot belang dat we voldoende tijd aan elke individuele pup kan besteden.
Onze mama’s bevallen een eigen rustige en bekende kamer zonder afleiding van stressfactoren zoals vreemd televisiegeluid, rennende kinderen of vrienden, kennissen en familie die komen kijken wanneer de pups nog veel te jong zijn en over de werpkist hangen waardoor de moeder het gevoel heeft dat ze constant op haar hoede moet zijn. Zoals in de natuur en wat we merken uit ervaring, worden onze pups pas blootgesteld aan prikkels wanneer zij daar klaar voor zijn.
Rust, Regelmaat en Reinheid is bij ons van de hoogste prioriteit! Tot de leeftijd van 4 weken, krijgen onze pups lichte en gecontroleerde prikkels in de vorm van het Bio Sensor Programma, dat zijn speciale methodes om de pups relax te maken voor de rest van hun leven.
Deze dagen omvatten de periode van de snelste neurologische groei en ontwikkeling. In het Bio Sensor Programma doen wij kleine handelingen met de pup om deze stimulatie te optimaliseren. Deze handelingen bestaan onder andere uit het kietelen onder de pootjes met een wattenstaafje en het vasthouden van de pup in bepaalde houdingen (zie de afbeelding). Deze oefeningen leiden ertoe dat de hond later beter met stress om kan gaan en een stabielere hond wordt.
De Maaltijd
Vanaf vier weken leeftijd krijgen de pups hun eerste, anders dan moedermelk, voedsel aangeboden. De mama's kunnen dan een beetje bij gaan komen. In de eerste week bestaat dit uit een soort van melkpap met alle essentiële voedingsstoffen die een pup nodig heeft.
Na vijf weken gaan we gedoseerd over op vers vlees.
Socialiseren
De eerste drie à vier weken ontvangen wij geen bezoek.
Wanneer onze pups 4 weken oud zijn, krijgen ze nieuwe gedoseerde prikkels in de vorm van nieuwe mensen, kinderen, dieren en nemen we ze in onze woonkamer zodat ze kunnen wennen aan huiselijke prikkels zoals bijvoorbeeld de televisie, stofzuiger, vaatwasser, droger, wasmachine en zetten we cd’s op met harder geluid zoals onweer en vuurwerk en laten wij ze vast wennen aan straat en verkeersgeluiden. Ook krijgen ze vanaf nu een grasmatje en een plasmatje om de pups vast een goede voorsprong te geven op het zindelijk maken en dit werkt bijzonder goed!
De eerste zindelijkheidstraining begint dus, zodra de pups naar een plasmatje kunnen schuifelen. Soms al voor ze drie weken oud zijn. Omdat ze hun nest van nature graag schoon houden, gaat dit vrijwel direct bijna perfect!
Zo min mogelijk rotzooi in onze pupsZo min mogelijk Troep
Als de pups zes weken oud zijn gaan ze mee naar onze dierenarts voor de medische keuring, hun paspoortje en chip, en worden ze getitert om te kijken wanneer ze hun eerste enting zullen krijgen.. Alle verrichtingen en bevindingen worden door de dierenarts vastgelegd in hun eigen Europese paspoort. Tevens worden de pups, met hun unieke chipnummer, aangemeld en geregistreerd bij de databank. Nederlands of Belgisch, dat hangt ervan af, wie de pup gekocht heeft.
Vanzelfsprekend worden de pups vanaf enkele weken regelmatig preventief behandeld tegen wormen en grondig gecontroleerd op parasieten en oormijt. Tegen de tijd dat ze naar hun nieuwe liefhebbende baasje mogen verhuizen, zijn ze 100% schoon, gezond, sterk en levenslustig.
En verder socialiseren . . .
Vervolgens, als de pups groot genoeg zijn om de wereld verder te verkennen, laten we ze eerst in een grote binnenren, en daarna door de gehele woonkamer en tuin dartelen. Ook hier liggen voldoende matjes (die ze inmiddels kennen) en worden ze gestimuleerd om daar hun p&p-tjes op te doen.
Verder leren ze in deze periode dat het fijn is om gekamd en geknuffeld te worden en bij je op schoot te liggen.
Pups slapen nog heel erg veel en vinden het prachtig om bij je in slaap te mogen vallen. Veel contact met mensen, de andere honden en bezoek is in deze fase van groot belang. De pups zullen dan altijd heel vrij zijn en vrolijk en spontaan op iedereen reageren. Het is telkens weer een feest voor hen als er mensen op bezoek komen en dat laten ze keihard blijken!
Daarnaast wennen we de pups alvast aan het op de groomtafel staan om verzorgd te worden, muziek, stofzuiger, TV, verkeer enzovoorts.
Echt socialiseren zoals het hoort ligt best complex. En ja, dat brengt heel veel werk met zich mee, ook ’s nachts.
Onze pups groeien bij ons op in de puppykamer/woonkamer, samen met hun moeder, de roedel, onze kinderen en onze vrienden, kennissen, leveranciers en andere visites. Ook mogen er vanaf een week of 4 à 5 veel klanten naar de pups kijken (ze vinden dat helemaal niet erg!), speciaal om de pups vertrouwd te raken met veel verschillende mensen.
Ja ja, zelfs Yoga . . .
Twee, of drie keer zullen de pups zelfs een yoga-les mee doen. (u kunt zich - als Corona eindelijk eens achter de rug is) evt aanmelden voor de puppy-yoga les). Hierdoor worden ze perfect gesocialiseerd en zijn tegen de tijd dat ze naar een ander baasje mogen, alles wel zo'n beetje gewend. Ze reageren spontaan naar andere mensen en dieren, zijn alle huiselijke geluiden gewend en leren, door de liefde die ze van geboorte af aan meekrijgen, zich in huis tussen anderen, echt thuis te voelen. Op de puppycursus lopen ze hierdoor vaak ver voor op de andere pups.
Zo gezond mogelijk
Vanzelfsprekend zijn beide ouders waarmee bij ons gefokt wordt, op volledige gezondheid gecontroleerd door de dierenarts en tevens geröntgend op ellebogen, rug en heupen. Ze moeten vanuit erfelijkheid HD en ED vrij zijn. Ogen Ecvo Clear, hun DNA zonder erfelijke narigheden.
Eventuele foto's en testuitslagen liggen ter inzage.